Hamilelik, anne beslenmesinin ve yaşam tarzı seçimlerinin anne ve çocuk sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu kritik bir dönemdir.

Annenin beslenmesi ile bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin hamileliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.

Referanslar:

  1. Procter, S.B., Campbell, C.G. (2014). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: nutrition and lifestyle for a healthy pregnancy outcome. J Acad Nutr Diet.114(7):1099-103.  
  2. Samur, G. (2008). Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme. Klasmat Matbaacılık, Ankara.

Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Hamilelik döneminde annenin sağlıklı beslenmesi, bebeğin büyüme ve gelişmesi ile ilgili olduğu gibi hamilelik süresince de anne sağlığını etkileyen çok önemli bir konudur. ¹

Hamilelik süresince hem bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi hem de anne sağlığının korunması annenin yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenme hayatın bir parçası olmalı, hamilelik öncesi dönemde de anne adayı sağlıklı beslenmeyi yaşam stili haline getirmelidir.

Annenin yetersiz beslenmesi bebekte erken doğum veya düşük doğum ağırlığı, fiziksel ve zihinsel gelişim bozuklukları gibi bazı sorunlara yol açabilir.

Annenin beslenmesi aynı zamanda kendi enerji ve besin ögelerini karşılamak ve vücut depolarının dengede tutulması için de önemlidir.

Referans:

  1. Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S., & Yaman, M. (2017). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Pegem Atıf İndeksi, 1-233.

Hamilelik Döneminde Günlük Besin Tüketim Miktarları (porsiyon/gün)

Besin GruplarıMiktar
Süt, yoğurt2 su bardağı (400-500 ml)
Peynir2 parmak kalınlığı (60 gr)
Et, tavuk, balık3-4 porsiyon
Yumurta, kuru baklagiller1 porsiyon
Taze sebze ve meyveler5-7 porsiyon
Ekmek4-6 dilim
Pirinç, bulgur, makarna vb.Hiç veya 2-3 porsiyon

Referans: Samur, G. (2008). Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme. Klasmat Matbaacılık, Ankara.

Tablo önerilen günlük ortalama besin miktarlarını göstermekte olup, beslenme programı kişiye özgü olarak düzenlenmelidir.