Emzirme döneminde, annenin beslenme şekli hem süt verimliliğini hem de anne sağlığını etkilemektedir. Aynı zamanda bebeğin büyüme ve gelişmesinin optimum düzeyde olması için önemlidir.

Annenin bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir. Bu sayede bir yandan artan enerji ve besin ögeleri gereksinmelerini karşılarken diğer yandan optimum süt üretimi sağlanmış olur.


Anneler emzirme döneminde;

  1. Kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelidir.
  2. Her gün bir adet yumurta ve 1-2 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketmelidir.
  3. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmelidir.
  4. Sebze ve meyveleri diyette her öğüne eklemelidir.
  5. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren hazır besinleri mümkün olduğunca tüketmemelidir.
  6. Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak ara öğünlerde tüketilebilir.
  7. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanmalıdır.
  8. Yemeklerle birlikte kansızlığa neden olacağı için çay tüketmemelidir.
  9. Pekmez uygun koşullarda hazırlandı ise iyi bir demir kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez tüketilmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir.
  10. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı ayran, limonata tercih etmelidir.

Referanslar:

  1. Uçar, Z., & Yılmaz, H. O. (2020). Laktasyon döneminde beslenme: Enerji ve Makro Besin Öğeleri. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi2(1), 37-46.
  2. Köksal, G. (2014). Emziren Annenin Beslenmesi. ‘’Sağlıkta ve hastalıkta çocuk beslenmesi’’. Ayşe Selimoğlu, Akademi Yayınevi İstanbul.


Emziren Anneler için Günlük Besin Tüketim Miktarları

Besin GruplarıMiktar
Süt, yoğurt2-3 su bardağı (400-600 ml)
Peynir2 parmak kalınlığı (60 gr)
Et, tavuk, balık3-4 porsiyon
Yumurta, kuru baklagiller1 porsiyon
Taze sebze ve meyveler5-7 porsiyon
Ekmek4-6 dilim
Pirinç, bulgur, makarna vb.Hiç veya 2-3 porsiyon
Referans: Samur, G. (2008). Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme. Klasmat Matbaacılık, Ankara.

Tablo önerilen günlük ortalama besin miktarlarını göstermekte olup, beslenme programı kişiye özgü olarak düzenlenmelidir.


Anne Sütünü Arttırmak İçin Öneriler

  • Süt yapımını arttıran en önemli faktör sık ve etkin emzirmedir. Anne günde 10 defadan fazla emzirmelidir. 1
  • Bebek en az iki saat arayla emzirilmeli ve süre kısıtlaması yapılmamalıdır. 1
  • Bebeğin memeyi iyi kavradığı ve memeye doğru yerleştiği kontrol edilmelidir.1
  • Bebek ilgi gösterdiği her an emzirilmelidir. 1
  • Anne süt verimini arttıran tek gıda sudur.2 Bu nedenle anneler günlük su tüketimini arttırmaya özen göstermelidir.
  • Emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmeli ve stresten uzak durmaya da özen göstermelisiniz.

Referanslar:

  1. Gökçay, G. (t.y.). Anne sütünün önemi ve emzirme danışmanlığı. Erişim adresi: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/anasayfalinkler/belge/anne_sutu.pdf
  2. Uçar, Z., & Yılmaz, H. O. (2020). Laktasyon döneminde beslenme: Enerji ve Makro Besin Öğeleri. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi2(1), 37-46.


Emziren Anneye Pratik Öneriler

  • Anneler eski vücut ağırlığına dönmek için acele etmemelidirler. Bebeklerini emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler.
  • Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.
  • Süt verimi için stresten uzak durmak önemlidir.
  • Güneş ışınlarından yararlanmaya özen gösterilmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
  • Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Referans:

  1. Köksal, G. (2014). Emziren Annenin Beslenmesi. ‘’Sağlıkta ve hastalıkta çocuk beslenmesi’’. Ayşe Selimoğlu, Akademi Yayınevi, İstanbul.