Dünya Sağlık örgütü, sadece anne sütü ile beslenmenin 6 ay olmasını ve 6. aydan sonra anne sütü ile birlikte ek gıdaya başlanmasını öneriyor.1

Bebeğiniz 6. ayını doldurdu, artık ek gıda zamanı. Ek gıda döneminde bebeğinize olan yaklaşımınız ileri dönemde bebeğinizin beslenme alışkanlığını etkileyebileceği için bebeğinizin yeme isteğine karşı saygılı ve besin seçiciliğine karşı sabırlı olmalısınız.

Ek gıdaya tek besin ile başlamalı ve her yeni gıdayı teker teker en az 2-3 gün aralıklarla eklemelisiniz. 4.gün denenenlerle birlikte verilirken yeni bir ek besin daha başlayıp, püre kıvamında hazırlamalısınız.2

Bebeğinizin ilk püresini hazırlarken kullanacağınız sebzeler alerji riski düşük, sindirimi kolay havuç, kabak, patates, brokoli ve balkabağı gibi sebzeler olabilir. Sebzeleri buharda haşlayarak, tel süzgeç yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Öncelikle tek ve sade şekilde vermeye başladığınız sebze pürelerini daha sonra karıştırarak verebilir ve içine tahıl grubu ekleyebilirsiniz.

İlk başlayacağınız elma, armut, muz, şeftali, avokado gibi meyveleri de mevsimine ve bebeğinizin alım durumuna göre seçebilirsiniz. Hazırlarken blender gibi güçlü eziciler yerine cam rende kullanarak meyveleri püre haline getirmelisiniz. Meyveleri de tek tek tattırdığınız bebeğiniz için sonrasında meyveleri bir arada kullanabilir, içerisine irmik gibi tahıl ilavesi sağlayarak pürenizi zenginleştirebilirsiniz.

Ek gıdaları hazırlanırken şeker ve tuz eklememelisiniz.1


Ek Gıda Döneminde Besinler

Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve patojen bakterilere karşı koruyucu özelliği ile her çocuğun günlük besinleri içinde olmalıdır. Bebeklerde alerji riskini azaltmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. İnek sütüne alternatif olarak anne sütünden veya formül sütlerden de yoğurt yapılabilir.2

Peynir, pastörize edilmiş sütten yapılan en iyi kalite protein ve kalsiyum kaynağıdır. 6-9 ay arasında tamamlayıcı gıdaların bir parçası olarak başlanabilir.2 Ek gıda döneminde kullanacağınız peynirlerin tuzu alınmış olmalıdır.

Et & Balık & Tavuk: Karaciğer yağ oranı düşük, vitamin ve mineral içeriği zengin, kolay pişen, püre kıvamına getirilebilen değerli bir besindir. Ek gıda çağındaki bir bebeğin 14-75 gr et, tavuk, balık veya karaciğer tüketmesi önerilmektedir. Somon, sardalya, uskumru ve yağlı balıklar omega-3 ve D vitamininden zengindir.2

Yumurta, 6-7.ayda haşlanmış yumurta 1/8 oranında başlanır ve miktarı yavaş yavaş arttırılır. 8 günde tam yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta kayısı kıvamında hazırlanır, 11.aydan sonra yumurtanın beyazı verilebilir.2

Ek gıda dönemindeki ilk aylar bebeklerin besinlerle tanışma sürecidir. Bu dönemde temel besin kaynağı halen anne sütüdür. Bebeğinizin bazı ek gıdaları alım sağlamadığı durumlarda tekrar deneyin ancak onu zorlamayın. Her bebeğin iştahı değişkenlik göstermekle birlikte, ek gıda alım miktarları da değişebilir. Bebeğinizin istediği miktarda beslenmesine izin verin.

Referanslar:

  1. Pekcan, A. G. (2018). Tamamlayıcı Beslenme: Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme (ESPHGAN) Birliği Komitesi Görüş Raporu. Beslenme ve Diyet Dergisi46(1), 1-6.
  2. Yazıcı, B. (2018). Tamamlayıcı Beslenme. Klinik Tıp Pediatri Dergisi10(1), 7-16.