Çay: İçeriğinde tanin olması, demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliği nedeniyle demir eksikliğine neden olur.

Bitki Çayları: Papatya çayı, yeşil çay vb. bitki çaylarının da demir emilimini azaltıcı etkisi vardır. Aynı zamanda bazı farmakolojik ajanlar içeren bitki çaylarının, süt çocukları ve küçük çocuklar için güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma yoktur.

Bal: Clostridium botulinum sporlarını içerebilmesi nedeni ile botulizm riski taşır. Süt çocuklarının mide asit düzeyi düşük olduğu için bu sporları öldüremez, bu nedenle bir yaşından küçük çocuklara bal önerilmez.

Şeker: Bebek beslenmesinde şeker yerine pekmez kullanılması daha doğru bir yaklaşımdır. Ayrıca çocuklarda fazla şeker tüketilmesi iştahsızlığa ve diş çürüklerine, ileriye dönük hatalı beslenme davranışlarının gelişmesine ve dolayısıyla şişmanlığa neden olmaktadır.

Bakla: Toksinli bakla zehirlenmeye neden olabileceği için süt çocukluğu döneminde tüketimi önerilmez.

İnek Sütü: İnek sütünün içerdiği yüksek protein ve alerjiye zemin hazırlaması, kalsiyum/fosfor dengesinin uygun olmaması, yağ, vitamin, kalsiyum ve demir emiliminin iyi olmaması, kabızlığa neden olması ve böbrek solüt yükün fazla olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 1 yaşına kadar inek sütünü önermemektedir.

Referanslar:

  1. Köksal, G., Özel, H.G. (2012). Bebek Beslenmesi. Sağlık Bakanlığı. 2.baskı. Ankara, 726:7-29.
  2. Yazıcı, B. (2018). Tamamlayıcı Beslenme. Klinik Tıp Pediatri Dergisi10(1), 7-16.