Tuvalet eğitimi bebeklerin gelişiminde büyük bir adımdır. Tuvalet eğitimi süreci boyunca bebeklere anlayışlı, destekleyici ve olumlu yaklaşılmalıdır.

Tuvalet eğitime ne zaman başlanmalı?

Tuvalet eğitiminin başarısı yaşa değil, fiziksel, gelişimsel ve davranışsal dönüm noktalarına bağlıdır. Bebekler genellikler 18 ile 24 ay arasında tuvalet eğitimine hazır olduklarının sinyallerini verirler ancak bazı bebekler ise 3 yaşına gelene kadar hazır olmayabilirler. Acele etmeye gerek yoktur, tuvalet eğitimine çok erken başlamak eğitim sürecinin uzamasına neden olabilir.

Bir bebeğin tuvalet eğitimi sürecine başlamaya gelişimsel olarak hazır olabileceğine dair işaretler;

  • Bezi gün içerisinde en az 2 saat veya uykudan sonra kuru kalır,
  • Tuvaletini yapmak üzere olduğunda homurdanma, bir köşeye çekilme, çömelme gibi işaretler gösterir,
  • Basit talimatları anlar ve yerine getirebilir,
  • Banyoya gidip gelebilir ve soyunmasına yardım edebilir,
  • Bezinin ıslak olmasından hoşlanmaz,
  • Tuvaleti veya lazımlığını kullanmak ister,
  • ‘’Alıştırma Külodu’’ giymeyi ister.

Tuvalet eğitimi için öneriler

Süreci olumlu tutun: Vücut kısımlarını, idrarı ve bağırsak hareketlerini tanımlamak için kullanacağınız kelimeleri özenle seçin. Kirli, kötü kokulu gibi olumsuz kelimelerden uzak durun.

Lazımlık alın: Bebeğinizin hoşuna gidebilecek eğlenceli bir lazımlık alın. Ayrıca “tuvalet zamanı” için kitaplar veya oyuncaklar bu zamanı daha eğlenceli hale getirmeye yardımcı olabilir.

İşaretleri takip edin: Bebeğiniz tuvaletini yapmak üzere olduğunda homurdanma, bir köşeye çekilme, çömelme gibi işaretler verebilir. Bu işaretlerin kakanın gelmek üzere olduğu anlamına geldiğini kısaca açıklayın. 

Lazımlığa gitmeyi bir rutin haline getirin: Bebeğinizi sabah ilk iş lazımlığa oturtmayı alışkanlık haline getirin.Yemeklerden sonra, uyumadan önce gibi belirli zamanlarda da bu adımı uygulayabilirsiniz.

Alıştırma küloduna geçin: Tuvalet eğitiminde kullanılan özel bir iç çamaşırı olan alıştırma külodu eğitim sürecine destek sağlayabilir.

Hijyen alışkanlıklarını öğretin: Bebeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra nasıl temizleyeceğini gösterin ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerini iyice yıkamayı öğrendiğinden emin olun. 

Onu övmeyi ihmal etmeyin: Bebeğiniz başarılı olduğunda ‘’tebrik ederim, seninle gurur duyuyorum’’ gibi destekleyici cümleler kurabilirsiniz ancak ödül ve cezadan kaçının. Çünkü ödüller ve cezalar teşvik etmek yerine dikkatini dağıtabilir.


Kaynaklar:

  1. American Academy of Pediatrics. (2023). Toilet Training: 12 Tips to Keep the Process Positive. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/toilet-training/Pages/Praise-and-Reward-Your-Childs-Success.aspx
  2. Mayo Clinic. (2021). Potty training: How to get the job done. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/potty-training/art-20045230
  3. American Academy of Pediatrics. (2022). The Right Age to Potty Train. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/toilet-training/Pages/the-right-age-to-toilet-train.aspx